Met je huisdier op vakantie: ga goed voorbereid op weg!

Hond op het strand

De zomerperiode staat weer voor de deur en dat betekent voor de meesten: vakantie! Door alle versoepelingen is er heel veel deze zomer weer mogelijk en wat hebben we daar naar uitgekeken! Ga jij een verre reis maken? Naar je vertrouwde camping in Frankrijk? Of genieten op de Griekse eilanden? Wat je plannen ook zijn, geniet er met volle teugen van!

Veel huisdiereigenaren zoeken het dichter bij huis zodat hun trouwe viervoeter mee kan. Maar sommigen vinden het ook geen probleem om de auto in te stappen naar Frankrijk, Italië of Spanje en de hond mee in de auto te nemen. Fijn als je hond gewend is om in de auto te zitten en daar goed op reageert. 

Echter, kun je je huisdier niet zomaar overal mee naartoe nemen zonder goede voorbereiding. Lees hieronder waar je allemaal rekening mee moet houden als je met je hond op vakantie gaat.

Een Europees dierenpaspoort is verplicht

Je gaat op vakantie en neemt mee: juist, je paspoort! Niet alleen die voor jezelf en je gezin, maar ook die van je huisdier. Je koopt deze bij je dierenarts. In sommige landen in de EU is een paspoort niet voldoende en heb je ook nog een aanvullend gezondheidscertificaat nodig. Verifieer van tevoren of dat het geval is in de landen waar je naartoe (en doorheen) reist. Een handige site hiervoor is de ANWB.

Je hond veilig meenemen in de auto

Het is natuurlijk belangrijk dat je hond op een veilige manier in de auto vervoert wordt. Een ongeluk zit (helaas) in een klein hoekje en je hebt het niet altijd zelf in de hand. Wat je wel zelf in de hand hebt, is de veiligheid van jouw hond in de auto. Zet je hond bijvoorbeeld op de achterbank met een gordel of achterin de kofferbak in een reiskennel of hondenrek.

In Duitsland en het Verenigd Koninkrijk moet je je hond in de auto veilig vastzetten met een hondengordel of in een reiskennel of hondenrek vervoeren. Tip: regel een echte reiskennel voor je hond, want een gewone bench is niet geschikt voor in de auto en kan zelfs heel gevaarlijk zijn!

Laat je huisdier tijdig inenten

Alle huisdieren (dus niet alleen honden, maar ook katten) moeten ingeënt zijn tegen hondsdolheid, ook wel rabiës genoemd. Dit moet in ieder geval 21 dagen voor de reis zijn gebeurd.

Chip of tatoeage

Wist je dat je hond geïdentificeerd moet kunnen worden aan de hand van een chip? Als je al een hond hebt op leeftijd, dan is in sommige gevallen een tatoeage geldig. Let op: dit geldt alleen als je als hondeneigenaar kunt aantonen dat de tatoeage voor 3 juli 2011 is gezet en deze nog goed leesbaar is. Is dat niet het geval? Zorg dan dat je je hond alsnog laat chippen (en daarna pas vaccineren). De chip moet namelijk zijn ingebracht voor de vaccinatie tegen hondsdolheid.

Verboden hondenrassen in het buitenland

Niet alle honden zijn in elk land toegestaan, dus het is belangrijk dat je voor je reis checkt of jouw trouwe viervoeter welk welkom is in het land van bestemming (en alle landen waar je doorheen reist). Zo kunnen bijvoorbeeld de volgende hondenrassen een probleem vormen:

  • Pitbull Terrier
  • Mastiff
  • Staffordshire Terrier
  • American Bulldog
  • Boerboel
  • Kangal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *