Een puppy voorstellen aan een (oudere) kat: hoe doe je dat?

Puppy en kat

‘Ahhhh’, ‘wat lief’ en ‘wanneer mag ik komen puppy-knuffelen?’ zijn veel voorkomende kreten als je net hebt verteld dat je ‘gezinsuitbreiding’ krijgt en een nieuwe pup in huis krijgt. Hoe je het ook wendt of keert: echt iedereen vindt een puppy leuk, ook als je geen hondenmens bent. Want zeg nu eerlijk: dit is toch te schattig:

Dat mensen geen hondenmensen kunnen zijn, snappen wij overigens echt niet, maar dat even terzijde ;-).

Waarschijnlijk is dus iedereen in je gezin dolenthousiast dat er een nieuwe pup in huis komt, maar vergeet niet om eventueel aanwezige huisdieren – zoals een (oude) kat – te laten wennen. Deze beestjes kunnen namelijk behoorlijk wat stress krijgen van nieuw leven in huis als je dit niet goed aanpakt. 

Is jouw kat al bekend met andere honden?

Het is natuurlijk een verschil als jouw kat al eerder in aanraking is geweest met andere honden in huis. Misschien wel een vriendin die vaak met haar hond op visite komt om een bakje koffie te drinken? Of misschien loopt jouw kat wel vaak buiten en is de buurhond inmiddels zijn beste vriend geworden. Dat maakt het natuurlijk een stuk makkelijker om de nieuwe pup in huis te introduceren.

Is dit niet het geval? Volg dan onderstaande tips op om de ontmoeting van jouw Garfield met de nieuwe pup zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Zet beide huisdieren in een aparte ruimte

De dag waar je zo lang naar uit hebt gekeken is eindelijk daar: de nieuwe pup mag mee naar huis! Zorg ervoor dat je de puppy in een andere ruimte neerzet dan je kat. Is jouw hondje gewend aan de nieuwe ruimte? Wissel dan de huisdieren van ruimte, zodat ze aan elkaar geurs kunnen wennen. Reageren beide beestjes hier goed op? Beloon ze dan met wat lekkers, zodat ze de nieuwe geur gaan associëren met iets positiefs.

Zeker in het begin is het fijn om ook een ruimte in te richten waar de pup niet kan komen, zodat jouw kat altijd de rust kan opzoeken als dat nodig is.

Het aanlijnen van je pup is een goed idee

Hoe schattig het ook is om zo’n kleine pluizenbol rond te laten huppelen in huis, je doet er verstandig aan dit de eerste keer niet te doen. Zo kan hij of zij niet te enthousiast of onverwacht reageren en kunnen ze rustig met elkaar kennismaken. Je wilt jouw kat immers niet de stuipen op lijf jagen! 

Kan jouw kat soms onverwachts uit de hoek komen? Dan is het slim om je kat in bijvoorbeeld een reismandje te zetten. Let op: zorg er wel voor dat je kat vertrouwd is in deze mand, zodat je kat rustig blijft. Op deze manier kunnen de huisdieren op een afstandje aan elkaar wennen. Gaat dit goed en zijn ze beiden rustig? Beloon ze dan weer (wat een feestje!) met wat lekkers. 

Dan is het nu zover en kunnen ze elkaar echt begroeten. Laat de kat vrij en zorg dat de lijn van de pup loshangt. Blijf zelf ook rustig, zodat je dit ook naar de beestjes uitstraalt. 

Let op de lichaamstaal van je huisdieren

Reageren de huisdieren in eerste instantie goed op elkaar? Fijn! Dan kun je in principe gewoon je ding doen, maar blijf wel opletten op de lichaamstaal. Hieruit kun je namelijk heel snel afleiden of de positieve sfeer omslaat in irritatie of agressie.

Lichaamshouding van katten bij irritatie, boosheid of agressie:

  • Een oplopende/bolle rug
  • Een zwiepende staart of een staart die recht overeind staat
  • Oren plat naar achteren
  • Haren die omhoog staan

Lichaamshouding van honden bij irritatie, boosheid of agressie:

  • Een lage houding
  • Een laaghangende staart (zelfs tussen de achterpoten geklemd)
  • Oren plat naar achteren
  • Gapen of pootheffen kan duiden op stress

Wees geduldig en laat ze wennen op hun tempo

En last but not least: geef het de tijd. We moeten zelf ook altijd wennen aan nieuwe mensen om ons heen, laat staan als je er ineens een nieuwe huisgenoot bij krijgt! Dat is dus niet zo gek, dat dat af en toe nog niet helemaal vlekkeloos verloopt. Laat ze aan elkaar wennen op hun tempo en dan komt het heel vaak vanzelf goed (met een goede voorbereiding natuurlijk).

Op naar een succesvolle en vredige relatie tussen je twee huisdieren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *