Graanvrij hondenvoer: echt beter of gewoon onzin?

De afgelopen jaren heeft graanvrij hondenvoer steeds meer terrein gewonnen. Niet alleen kijken we naar hoe het steeds gezonder en milieuvriendelijker kan voor onszelf, maar ook voor onze hond willen we het allerbeste. De keuze wordt dan ook steeds meer verlegd naar graanvrij hondenvoer, maar is dat echt zoveel beter dan ‘gewoon’ hondenvoer? En wat is dan precies het verschil? Wij leggen je graag uit waarom je voor graanvrij hondenvoer kan kiezen en wat de voordelen zijn.

Een ding is zeker: gezonde en goede voeding is heel erg belangrijk en zorgt ervoor dat je trouwe viervoeter een vrolijk en energiek beestje is en blijft! Want zeg nou zelf: voor zo’n blij koppie doen we het, toch?

Wat zijn granen in hondenvoer?

Zoals de naam al doet vermoeden zitten er in graanvrije voeding geen granen, maar wat zijn granen nu precies? Ingrediënten die tot de groep ‘granen’ behoren zijn bijvoorbeeld rijst, tarwe, maïs, haver en rogge. Bij veel supermarkt voeding worden de granen gebruikt als ‘vulling’. Een stuk goedkoper dan vlees natuurlijk, maar niet kwalitatief genoeg. Het is namelijk belangrijk dat je hond voldoende eiwitten, gezonde oliën, groenten, kruiden en omega-3 vetzuren binnenkrijgt. De ongezonde granen (opvullers) en kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen hebben we liever niet!

Waarom zitten er granen in hondenvoer?

Maar waarom zitten er dan überhaupt granen in hondenvoer als het zo ongezond is? Wrong! Een beperkte hoeveelheid gezonde granen is juist heel belangrijk voor je huisdier, want granen geven je hond energie en zijn rijk aan vezels.

Het is alleen niet per se nodig om granen in de hondenvoeding te hebben, omdat je de energie ook uit andere producten kan halen, zoals zoete aardappel of erwten. Dus een hond kan zeker zonder!

De keuze om over te stappen naar graanvrije voeding 

Een reden voor het kiezen van voeding zonder granen kan zijn omdat je hond heftig reageert op het gebruik van veel granen. Het maag- en darmstelsel van je hond kan soms gevoelig zijn voor veel granen, waardoor het flink wat te verduren krijgt. Je hond heeft hier dan last van en dat zul je uiteindelijk merken. Het kan zijn dat je hond een slechte weerstand opbouwt, veel last heeft van braken of huidproblemen ontwikkelt.

Heeft je hond een van deze symptomen? Probeer dan een graanvrij of glutenvrij hondenvoer. Het zou kunnen dat dit al heel veel klachten verhelpt.

Het verschil tussen graanvrij en glutenvrij

We hadden het net over graanvrij of glutenvrij, maar is dat dan hetzelfde? Het zijn termen die vaak door elkaar worden gebruikt, maar het is wel degelijk iets anders. Granen bevatten eiwitten (gluten zijn de eiwitten in granen), denk aan rogge, tarwe, gerst en haver.

Als je dus graanvrije voeding gebruikt, dan betekent dat, dat de voeding automatisch ook glutenvrij is. Andersom is dit dus niet! Er kan best graan in voeding zitten, terwijl het product wel glutenvrij is. Er is dan gebruik gemaakt van glutenvrije granen. Volg je het nog? 

Overstappen naar graanvrije hondenvoeding

Het belangrijkste is dat je hond goede en gezonde voeding binnen krijgt, dat hoeft dus niet per se graanvrij hondenvoer te zijn. In onze vorige blog leggen we je uit waar je het beste op kunt letten voor het kopen van gezonde voeding. 

Maar als je hond last heeft van eerder genoemde klachten kun je er wel mee testen of dit beter werkt. Het is wel belangrijk dat je niet meteen overstapt naar andere voeding. Als je wilt overstappen is het verstandig om eerst 90% ‘oud voer’ te gebruiken en dit te mixen met 10% graanvrij voer. Deze verdeling kun je dan steeds een beetje meer aanpassen, totdat je hond 100% graanvrij voer eet. Zo kan de spijsvertering van je hond wennen aan het nieuwe eten. Tip: let goed op de poep- en plasgewoonten van je hond. Verstopping of diarree is geen goed teken, trek op tijd aan de bel bij je huisarts!

Dus: echt beter of onzin?

Graanvrij hondenvoer is dus niet per se beter, maar het is ook zeker geen onzin! Let op de samenstelling van het hondenvoer dat je koopt. Veel graan ter ‘vulling’ is geen kwalitatief voer. Keep that in mind!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *