Het ontvlooien en ontwormen van je hond

We kennen ze allemaal, die kleine vervelende wormen en vlooien die het leven van je hond flink zuur kunnen maken. Jeuk, allergieën, koorts en bloedarmoede is voor niemand prettig, ook niet voor je hond. Wist je dat het zelfs dodelijk kan aflopen als jouw hond niet op tijd behandeld wordt? Uiteraard wil je koste wat het kost voorkomen dat ook jouw beste vriend ten prooi valt aan deze parasieten! 

Hoe jij je trouwe viervoeter het beste kan beschermen tegen wormen en vlooien? Voorkomen is beter dan genezen, dus wij vertellen je graag hoe je dit aanpakt. 

Ontwormen van je hond: zo gaat het in zijn werk!

Je zou het misschien niet zeggen, maar honden worden continu blootgesteld aan besmetting van wormenlarven. Zonder het te merken neemt een hond deze larven op via de bek, waar deze larven uiteindelijk uitgroeien tot volwassen wormen en zich vervolgens weer vermenigvuldigen. Zonder dat je het weet, is er dus al vanalles gaande in het lichaam van je hond en zijn de wormen zich aan het nestelen. Zowel omwille van de gezondheid van je hond als die van jezelf en je omgeving wil je wormenbesmetting voorkomen. Het ontwormen van je hond is daarbij enorm belangrijk. 

Je kunt je hond ontwormen met de middelen die je bij de dierenarts kan kopen, maar je kunt je ook eenvoudig online bestellen bij specialisten op het gebied van dierenverzorging. Check wel de betrouwbaarheid van deze partijen. Naast de welbekende tabletvorm kun je ontwormingsmiddelen ook makkelijk met een pipet in de nek toedienen. Dat brengt ons bij de vraag: hoe vaak moet ik mijn hond ontwormen? 

  • Een volwassen hond dien je 4x per jaar te ontwormen
  • Een puppy moet in het eerste halfjaar 6x ontwormd worden

Heeft mijn hond wormen?

Daar is niet 1,2,3 een antwoord op te geven. De meeste mensen weten namelijk niet dat de meerderheid van de honden geen klachten heeft als ze een paar wormen hebben. Met name volwassen honden hebben in de loop van de jaren weerstand tegen wormen opgebouwd, waardoor ze bijna nooit ernstige klachten vertonen. Jonge honden zijn hier wat gevoeliger voor. Check daarom altijd goed of je wormen aantreft in braaksel of in de ontlasting. Om écht zeker te zijn van je zaak is een ontlastingsonderzoek nodig, dan kunnen door middel van een microscoop ook de eieren worden gespot.

Zo bescherm je jouw hond tegen vlooien

We gaan van de worm naar nog zo’n “fraaie” parasiet: de vlo. Ook hier geldt dat voorkomen beter is dan genezen en dat een preventieve behandeling noodzakelijk is om je hond te beschermen tegen vlooien. Er zijn allerlei soorten anti-vlooienmiddelen verkrijgbaar in de vorm van halsbanden, pillen, poeder, sprays en pipetjes. Kies zelf wat jij denkt dat het beste en fijnste is voor jouw hond. Het kan natuurlijk ook nooit kwaad om je dierenarts om advies te vragen. 

Hoe weet ik of mijn hond vlooien heeft?

Vlooien zijn zulke minuscule beestjes dat je ze zelden ziet zitten. Merk je dat je hond zich veel krabt de laatste tijd? Gebruik dan een vlooienkam om je viervoeter te controleren op vlooien. Wees je er wel van bewust dat zelfs dan de vlooien niet altijd zichtbaar zijn. Je moet vooral in de gaten houden of je kleine zwarte korreltjes ziet, ofwel de vlooienuitwerpselen. Tip van de dag: om te controleren of het inderdaad om vlooienpoep gaat, kun je de korreltjes uitwrijven in een vochtige (witte) tissue. Zie je rode vlekjes verschijnen, dan is dat bad news voor je hond: hij of zij is besmet met vlooien!

Twijfel je over de juiste aanpak voor je hond? Dan kun je natuurlijk altijd contact opnemen met je dierenarts. Net als jij hebben ook zij het beste voor met jouw viervoeter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *