Hondenspeelgoed: training en plezier voor hond en baas

Hondenspeelgoed

Veel hondenbaasjes zullen het herkennen: als er eenmaal een hond in huis is, dan komt er steeds meer bij. Een extra mand, lekker kleedje om op te liggen, een flexlijn en een ‘gewone’ hondenriem. En niet te vergeten: hondenspeelgoed, heel veel hondenspeelgoed. Voor je het weet ligt heel je gang, bijkeuken of de hondenmand vol met allerlei speeltjes. Heel goed! Bijna alle honden worden namelijk geboren met een echt speelinstinct en met spelen kun je je hond trainen en de band met je huisdier versterken. 

Waarom is spelen met je hond zo belangrijk?

Allereerst kun je hondenspeelgoed gebruiken om je hond te trainen. Daar waar honden eerst in het wild leefden, hebben we honden nu vooral als huisdier. Heel gezellig zo’n lief beestje (of beest) in huis, maar het is daarom wel belangrijk om je huisdier goed te trainen. Zo blijft je hond niet alleen fysiek, maar ook mentaal in ‘beweging’. Door te spelen blijft je hond fit en verlaag je de kans op bijvoorbeeld overgewicht, diabetes of andere ziekten die kunnen ontstaan door een gebrek aan beweging.

Maar het is voor je hond ook belangrijk dat niet alleen het lichaam, maar ook de hersenen worden getraind. Honden zijn slim – dat had je waarschijnlijk al langer in de gaten – en moeten daarom uitgedaagd worden. Door spelletjes met je hond te spelen stimuleer je hun creativiteit en nieuwsgierigheid. Eigenlijk werkt het een beetje hetzelfde als bij mensen: als we ons vervelen worden we chagrijnig en kunnen we vervelend worden. Dat is bij honden eigenlijk niet anders, ze worden blij en zijn in een goed humeur als ze dagelijks spelen.

Speelgoed honden

Daarnaast is spelen goed om de band met je hond te versterken. Door samen met je hond te spelen zorg je dat de sociale kant van je huisdier ontwikkeld wordt en leer je elkaar steeds beter kennen en vertrouwd te voelen bij elkaar. Dus doe lekker een trekspelletje, hondenpuzzel of ga samen voetballen. Het bevordert namelijk de samenwerking, iets waar je niet alleen als baas profijt van hebt, maar ook je hond zal je heel dankbaar zijn!

Welk speelgoed is geschikt voor jouw hond?

Er zijn natuurlijk ontzettend veel hondenspeeltjes te koop, dus waar moet je beginnen? Het antwoord kun je vinden bij je eigen hond. Stel jezelf eens de volgende vragen:

  1. Hoe groot is je hond bijvoorbeeld? Afhankelijk daarvan weet je of je een klein speeltje of iets groter speelgoed moet aanschaffen. Heb je een grote hond? Koop dan ook een groot speeltje. Je wilt namelijk niet dat je hond het speeltje inslikt.
  2. Is je hond sterk? Ook een hond van iets kleiner formaat kan flink gespierd en sterk zijn. Zorg er dan voor dat je geen hondenspeelgoed koopt wat snel kapot kan gaan als hij of zij er een keer de tanden inzet.
  3. Wat doet je hond het liefst? De hele wandeling een tak meesjouwen? Kuilen graven? Apporteren? Ergens in bijten? Stem op basis van het gedrag van je hond het juiste speelgoed af.
  4. Heb je een jonge of oude hond? Op basis van zijn leeftijd kun je zelf wel inschatten waar je hond vrolijk van wordt. Heb je een oude hond, waarbij de gewrichten niet meer zoals voorheen waren? Kies dan bijvoorbeeld speelgoed waar je juist de hersenen traint, in plaats van het heen en weer rennen met een bal. Ook op oude leeftijd is het goed om je hond zo fit mogelijk te houden. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *