Waarom gezonde voeding voor je huisdier zo belangrijk is

Net zoals bij mensen, speelt voeding een zeer belangrijke rol voor de algemene gezondheid en het welbevinden van je huisdier. Kwalitatieve en goed uitgebalanceerde voeding is een belangrijk onderdeel van iedere levensfase van je huisdier. Een puppy heeft immers andere voeding nodig dan een grote actieve hond. En een grote luie hond heeft ook op zijn beurt weer een andere samenstelling nodig. Het is dus belangrijk dat de voeding wordt afgestemd op de specifieke behoeften van jouw hond of kat. Je kunt door gezonde voeding de kans op aandoeningen aanzienlijk verkleinen, denk aan overgewicht, hartaandoeningen, ademhalings- en bewegingsproblemen of zelfs suikerziekte.

Wat is gezonde voeding nu precies?

Een uitgebalanceerd dieet valt of staat door een goede dosering van vlees, granen en groenten. Door dit in de juiste hoeveelheid terug te laten komen in de voeding, wordt voorzien in de behoefte aan aminozuren, koolhydraten, mineralen, eiwitten en vitaminen. Uiteraard zijn deze doseringen afhankelijk van een aantal factoren:

  • De omvang van je huisdier. Een grote hond heeft in verhouding meer voedingsstoffen nodig dan een kleine hond.
  • De leeftijd. Iedere levensfase heeft een specifieke voedingsbehoefte.
  • Activiteitsniveau. Heb je een heel actief huisdier, dan is het aannemelijk dat deze een hogere energiebehoefte heeft.
  • Dracht of castratie. Als je huisdier is gecastreerd dan verlaagt dat vaak de energiebehoefte, terwijl de neiging om te eten juist vergroot wordt. Hier dien je als huisdiereigenaar goed rekening mee te houden.

Zo hebben honden veel baat bij een goed evenwicht tussen calcium en voldoende vitamine D voor sterke botten en tanden. De oliën en vetten in de voeding zijn een goede bron van energie en vooral noodzakelijk bij grote en actieve honden. En de eiwitten dragen bij aan sterke spieren. Wist je trouwens dat katten twee keer zoveel eiwit nodig hebben als honden?

Graanvrije en biologische producten voor je huisdier in 2021

Vaak worden de termen ‘natuurlijk dierenvoer’ en ‘biologisch dierenvoer’ door elkaar gebruikt, maar het is wel degelijk iets anders. Vaak is het wel zo dat biologische dierenvoeding ook natuurlijke voeding is, maar andersom is dat zeker niet altijd het geval.

Bij natuurlijke dierenvoeding gaat het vaak om voeding waarbij geen gebruik is gemaakt van kunstmatige toevoegingen. Denk aan kleur-, geur- en smaakstoffen. Natuurlijk dierenvoer is dus uitsluitend gemaakt van natuurlijke ingrediënten. Dit betekent echter niet dat het ook biologisch is.

Soms wordt natuurlijke dierenvoeding ook opgevat als dierenvoer dat goed aansluit op het natuurlijke dieet van dieren. Dit betekent eigenlijk vooral voor honden en katten dat er zoveel mogelijk dierlijke ingrediënten inzitten en zo weinig mogelijk granen. Je komt dan eigenlijk dichter bij de graanvrije dierenvoeding. Graanvrij dierenvoer is voor honden en katten vaak een stuk gezonder dan voeding dat voor een groot gedeelte uit graan bestaat. Maar ook dit betekent niet dat graanvrij voer direct biologisch is.

Bij biologische dierenvoeding wordt er eigenlijk meer aandacht besteed aan alle ingrediënten in de voeding. Biologisch houdt bijvoorbeeld in dat groenten en fruit geteeld zijn zonder kunstmest of kunstmatige bestrijdingsmiddelen. Ook wordt er geen gebruik gemaakt van conserveringsmiddelen of geur- en smaakstoffen. De dieren waar het vlees van wordt gemaakt, moeten veel ruimte hebben gehad en moeten zelf ook biologisch eten hebben gehad. Bovendien mag een dier niet een te veel aan medicijnen zoals antibiotice hebben gehad. Voor een gezonde huisdier kun je het beste kiezen voor 100% biologische voer of voeding met hoge biologische waarde voor honden en katten.

Welke keuze is de beste keuze?

Uiteindelijk is er niet per se een goede of slechte keuze in dierenvoeding, als je maar goed rekening houdt met wat jouw huisdier nodig heeft. En stem daar de voeding op af. Je weet van tevoren ook niet hoe je huisdier op de voeding reageert, dat blijft altijd een beetje aftasten. Je merkt al snel genoeg of de hond misschien wel te weinig energie heeft of juist veel energieker is door de voeding die je koopt.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *