Zonder knallen 2021 in: een blij huisdier

vuurwerk huisdier

Huisdieren en vuurwerk: geen ideale combinatie. Veel huisdieren ervaren paniek en worden angstig door de knallen van het vuurwerk. Geknal en geflits worden geassocieerd met onweer en hun instinct zegt: bij onweer dreigt er gevaar. Dit resulteert dan vaak in angstig gedrag, bij het ene dier meer dan het andere. Zo kunnen honden gaan hijgen, piepen, blaffen of trillen. Ook katten laten angstig gedrag zien, maar wel minder opvallend dan honden. En wist je dat de impact van vuurwerk op bijvoorbeeld wilde vogels ook veel groter is dan de meeste mensen denken? Rond de jaarwisseling komen er volgens de Vogelbescherming bij vogelasiels veel vuurwerkslachtoffers binnen.

Het vuurwerkverbod: een opluchting voor veel dierenliefhebbers

Tijdens komende jaarwisseling 2020-2021 is het verboden om vuurwerk te verkopen, vervoeren, bezitten en af te steken. In deze coronatijd moet dit verbod bijdragen aan een verlichting van de druk op de ziekenhuizen, het zorgpersoneel, de politie en BOA’s. Dierenwelzijnorganisaties proberen al langer een jaarwisseling zonder knallen te realiseren, wat tot voorheen nog niet is gelukt. Of dit verbod nu tijdelijk is of niet: veel dierenliefhebbers zijn opgelucht. Zonder knallen het nieuwe jaar in betekent een rustig en blij huisdier!

Niet alle knallen zullen wegblijven

Toch zal het aan het einde van het jaar niet helemaal ‘knalvrij’ zijn. Er zijn altijd een aantal mensen die de regels met een korreltje zout nemen en in sommige streken mag de carbidtraditie worden voortgezet. Dat zorgt natuurlijk ook voor veel knallen tijdens de jaarwisseling. Zorg er daarom voor dat je jouw huisdier een veilige en vertrouwde omgeving kunt geven. Toon leiderschap en zorgt dat hij weet dat hij op je kan vertrouwen.

Tips om je huisdier rustiger te krijgen met oud en nieuw

Het zal dit jaar een stuk minder zijn, maar om je huisdier het zo aangenaam mogelijk te maken, geven we je graag nog een aantal tips, mochten er toch knallen in je omgeving zijn.

  • Blijf kalm en gedraag je als baas hetzelfde als altijd. Ga je huisdier niet negeren, want dat doe je normaal ook niet. Maar geef hem ook niet ineens extreem veel aandacht, want dat merkt hij.
  • Sluit je gordijnen en zet de tv of de radio aan. Zo wordt je huisdier een beetje afgeleid van de knallen buiten.
  • Laat je je hond altijd nog laat uit? Zorg ervoor dat je de avondronde iets eerder plant dan normaal, dan hoeft je hond niet nog laat in de avond naar buiten. Zoek het dus niet op.
  • Leid je hond of kat af met leuke speeltjes, zodat ze de knallen eventjes vergeten en een moment van ontspanning ervaren.
  • Straf je huisdier nooit bij een angstige reactie (!) Troost je dier even (niet te lang en overdreven) en ga daarna weer door waar je mee bezig was.

Wij wensen alle dierenbaasjes een gelukkig, liefdevol maar vooral gezond nieuw jaar zonder veel knallen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *