Steeds meer mensen nemen een huisdier in coronatijd

goedkoop hondenspeelgoed

2021 hele dagen thuiswerken, je vrienden niet kunnen bezoeken voor een feestje, geen knuffels meer aan je ouders kunnen geven, we zijn ondertussen wel toe aan iets gezelligs in huis! Voor veel mensen een goed plan om dus een gezellige viervoeter in huis te nemen: de hond of kat. Sinds corona in ons land is, nemen steeds meer mensen een huisdier. Voor veel mensen valt de dagelijkse reistijd weg, verplichtingen in de avonden en weekenden staan op een laag pitje, we hebben dus veel meer tijd om een puppy op te voeden of een hond of kat uit het asiel te adopteren. Maar ook knaagdieren zijn populair; sinds het begin van de pandemie zijn er bij Konijnen- en knaagdierenopvang Eemland in Soest 20% meer konijnen geadopteerd dan vorig jaar.

Maar zijn al deze huisdieren ook na de pandemie nog gewenst? Zorg ervoor dat het geen ‘impulsaankoop’ wordt en je je huisdier na de pandemie naar het dierenasiel moet brengen. Denk dus goed na over een aantal belangrijke zaken die komt kijken bij de aanschaf van een nieuw huisdier. Wij helpen je graag een handje, dus we hebben een aantal tips voor je.

Zorg voor genoeg tijd, ook na de pandemie

Het is belangrijk dat nieuwe baasjes zich realiseren dat er ook na de pandemie genoeg tijd is voor het beestje in huis. Daarom zijn veel selectieprocedures voor adoptiebaasjes al aangescherpt. Door vragen te stellen en door te vragen wordt er een beter beeld gevormd van ‘het leven’ na de coronaperiode, zodat er voldoende tijd, aandacht en liefde overblijft om te geven aan de nieuwe beestjes in huis. Denk dus van tevoren goed na hoe jouw werkdagen eruitzien ná dat dit alles voorbij is. Blijf je misschien een aantal dagen thuiswerken of ga je weer fulltime naar kantoor? Of misschien kun je nu niet meer in teamverband sporten en begint dat straks allemaal weer? Dit zijn allemaal zaken om over na te denken voordat je overgaat tot aanschaf van een nieuw huisdier.

Opvoeding en socialisatie

Schaf je een puppy of een kitten aan? Dan is socialisatie een ontzettend belangrijk onderdeel van de opvoeding. Een ontzettend leuke maar ook intensieve periode. Een nieuw huisdier moet kennis maken met de wereld om zich heen: het gezin, het bezoek dat langskomt, de stofzuiger, de auto’s die voor het huis rijden en ga zo nog maar even verder. Houd er rekening mee dat dit veel tijd in beslag neemt en zorg dat je die tijd ook vrij kunt maken.

Lekker wandelen met je hond, óók als het regent

Het is natuurlijk niet alleen maar leuk en gezellig. Heb je gekozen om een puppy of hond aan te schaffen? Dan moet deze natuurlijk minstens drie keer per dag worden uitgelaten, óók als het regent! Eigenlijk alleen maar positief natuurlijk, want je hebt nog nooit zo vaak een frisse neus gehaald! En die 10.000 stappen per dag worden met een hond natuurlijk een stuk makkelijker!

Welk voer moet ik mijn hond of kat geven?

Het is niet alleen de aanschaf van een huisdier, maar er komen veel meer kosten bij kijken. Bijvoorbeeld de kosten voor de verzorging van je hond of kat. En voeding is natuurlijk het belangrijkste. Maar welk voer is nu het beste? Grofweg zijn er 3 soorten voer voor zowel de hond als kat: droogvoer, natvoer of diepvriesvoer. We leggen hieronder kort uit wat de verschillende soorten voer zijn:

  • Droogvoer: hieronder vallen alle soorten hondenbrokken. Het grootste bestandsdeel in deze brokken zijn granen. Denk hierbij aan tarwe, mais, of gerst. Heeft je hond een glutenallergie? Kies dan voor graanvrij hondenvoer. In dit hondenvoer wordt geen tarwe, maar rijst gebruikt.
  • Natvoer: ook wel blikvoer genoemd. Deze voeding bestaat voornamelijk uit vlees en groenten, aangevuld met granen. Natvoer bevat veel vocht, waardoor je huisdier grotere porties moet eten om dagelijks voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.
  • Diepvriesvoer: ook dit voer bestaat voornamelijk uit vlees, maar kan worden aangevuld met groenten en vlees. De kwaliteit van de voeding is hoog, maar je moet er rekening mee houden dat je het voer moet ontdooien en het na ontdooien ongeveer maar 2 dagen in de koelkast bewaard kan blijven. Maar je hond of kat zal staan te springen om te eten! Ze vinden het heer-lijk.

Er is niet één soort voeding wat het beste is voor jouw hond of kat. Koop gewoon eens wat kleinverpakkingen, zodat je kunt testen welk voer het beste in de smaak valt voor jouw huisdier. Alleen op die manier kom je erachter wat werkt en wat niet!

Wie zorgt er voor je huisdier als jij dat niet kunt?

Een weekendje weg, op vakantie, we kijken er allemaal halsreikend naar uit. Wat als het weer zover is; wie zorgt er dan voor je trouwe viervoeter? Heb je iemand in je omgeving die op dat moment op je hond of kat kan passen? Of kun je je huisdier tijdelijk onderbrengen bij een pension in de buurt? Het is handig als je nadenkt over een oppas waar je op kunt terugvallen als je onverhoopt weg moet en je je huisdier niet kunt meenemen.